Ungdomsbøger erstattes af Young adult og bøger til tweens

YAtweens

Kært barn har mange navne, hvilket der for så vidt ikke er noget galt i, problemet er bare, at det kan være med til at skabe forvirring. De seneste år er betegnelsen young adult (YA) nærmest blevet et dansk ord. Titler vi tidligere ville have omtalt som ungdomsbøger, omtales nu som young adult. Et eksempel herpå er John Greens bøger fx Gåden om Alaska, Paper towns og Endnu en Katherine. Følger man med på fx Good reads og blogs, ser man, at det er den betegnelse de unge har taget til sig, og det er årsagen til, at vi hos Høst & Søn har valgt at tage young adult betegnelsen til os og fremover vil anvende den om vores bøger til de unge læsere (fra ca. 14 år). I begyndelsen anvendte vi ungdomsbog om nogle titler og young adult om andre, men det blev mere og mere uklart, hvor skillelinjen egentlig gik. Vi har derfor valgt følgende kategorisering af vores titler, der henvender sig til børn og unge fra 7 år: børnebog (op til ca. 10 år), bøger til tweens (ca. 10-13 år) og young adult (fra ca. 14 år).

Hos os er Bøger til tweens romaner til læsere i alderen ca. 10-13 år. Ikke for omfangsrige romaner om hverdagens små og store oplevelser med venner, veninder og familie, i skole og fritid. Som oftest realistiske fortællinger i øjenhøjde med den unge læser. Eksempler er Annette Herzogs bøger om Emma fx Drenge, lus og løse tænder, Mette Eike Neerlin Hest, hest, tiger, tiger og Kim Langers Skaterland serie.

Young adult (YA) ser vi som en genre, der henvender sig til den ældste gruppe af de unge læsere (fra ca. 14 år), men som også sagtens kan læses af voksne. Genren er nemlig ikke kun kendetegnet ved, at det er unge, der læser, men nærmere at historierne oftest handler om unge, der gennemgår en udvikling hen mod at blive voksne (coming of age). Bøger indenfor Young adult-genren udspiller sig ofte i en realistisk og nutid verden, men kan indeholde overnaturlige elementer. Eksempler på YA-titler er: Ronnie Andersens Komatøs, Caroline Ørsums Kære dumme døde Vik og Emily Lockhart Vi var løgnere.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>