Blixenprisen sætter fokus på børne- og ungelitteraturen

Billedresultat for blixenprisen 2017

Blixenprisen 2017 har i år en særlig børne- og ungdomspris på programmet, som uddeles i anledning af 50-års jubilæet for moderne dansk børne- og ungelitteratur. Bag prisen står forlagene Gyldendal, Alvilda og Høst & Søn, og juryen er nu klar med de nominerede til jubilæumsprisen.

1967 var et skelsættende år for moderne børne- og ungelitteratur. Det var året, hvor en række forfattere uafhængigt af hinanden gjorde sig den samme banebrydende indsigt, som skulle ændre dansk børnelitteratur for altid. Forfatterne, som bl.a. talte Halfdan Rasmussen, Benny Andersen og Ole Lund Kirkegaard, slog i offentligheden og gennem deres bøger til lyd for, at et barn er lige så meget værd som en voksen, og at bøger til børn skal udføres med respekt for børns liv, fantasi og verdenssyn. Det blev starten på en revolution i dansk børnelitteratur, og er en afgørende årsag til, at Danmark i dag har en stærk position også internationalt på børnebogsområdet.

Forlagene Gyldendal, Alvilda og Høst & Søn er gået sammen om at fejre jubilæumsåret med en særlig jubilæumspris: Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse, der er et hæderslegat på 75.000 kr. Prisen gives til en forfatter, en illustrator, eller en forfatter og illustrator i fællesskab, som skaber litteratur, der har en stærk og direkte appel til børn eller unge, og som udfordrer, bevæger og vækker til eftertanke, med den aktuelle udgivelse som særligt godt eksempel.

Juryen er udpeget af Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere, og består af Anna Skyggebjerg, Julie Arndrup, Benni Bødker, Maria Louise Bjørn Bjerrum og Anita Brask Rasmussen. Juryen har nomineret følgende tre kandidater til Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse:

Kenneth Bøgh Andersen med udgangspunkt i Den faldne djævel, som udgør afslutningen på fantasy-serien Den store djævlekrig (Høst & Søn).

Juryen begrunder blandt andet valget med, at Kenneth Bøgh Andersen med sit fantasyunivers formår at trække på mytologier og litterære forgængere, som ikke er set før hverken inden- eller udenlands. Plottet indeholder adskillige fortællinger, overraskelser og digressioner, som udfordrer den unge læser. Kenneth Bøgh Andersen formår med sit veloplagte sprog, humor og sokratiske metode at engagere sin læser i de etiske dilemmaer, som seriens hovedperson befinder sig iMed Den store djævlekrig har forfatteren flyttet grænser i dansk børne- og ungdomslitteratur, og bøgerne flytter i sig selv sin læser.

Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen med udgangspunkt i Vitello – 28 historier fra A til Å. (Gyldendal).

Juryen begrunder blandt andet valget med, at Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesens bøger om Vitello repræsenterer et unikt og langvarigt samarbejde inden for dansk billedbogstradition. Fortællingerne har en skæv og humoristisk synsvinkel, og med seriens udgangspunkt i hverdagen, skildrer den genkendelige udfordringer, der rammer i børnehøjde.

Mette Finderup med udgangspunkt i Lysbroen, som udgør afslutningen på tetralogien Den grønne Ø (Gyldendal).

Juryen begrunder blandt andet valget med, at Mette Finderup med serien giver et originalt og personligt bud på en coming of age-fantasyfortælling med en stærk kvindelig hovedkarakter, der vokser og kæmper for kærlighed, broderskab, frihed og lighed. Serien er velskrevet med et veloplagt plot med mange sidehistorier, og den har en bred læserappel på tværs af traditionelle aldersskel mellem børn, unge og voksne.

Blixenprisen afholdes d. 19. maj 2017 kl. 19.00 i Den Sorte Diamant. Køb billetter til prisfesten via billetlugen.dk.  I år uddeles der intet mindre end 14 priser til Blixenprisen. Læs meget mere på www.blixenprisen.dk.

 

Med venlig hilsen

Have Kommunikation

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kristina Sindberg // kristina@have.dk // 33 25 21 07 // 24 86 01 84

Viktoria Skovhus // Viktoria@have.dk // 33 25 21 07 // 40 76 84 92

Fie Elnegaard // Fie@have.dk // 33 25 21 07 // 22 56 83 95

 

Spar Nord Fonden er hovedsponsor for Blixenprisen 2017

Spar Nord Fonden støtter hvert år flere hundrede lokale ildsjæle, der alle giver lidt ekstra tilbage til lokalsamfundet. Årligt donerer Spar Nord Fonden op til 40 millioner kroner til forskning, kultur og foreninger. Bag hver donation gemmer der sig en god historie om nogen, der har noget på spil, og projekter, der gør en forskel.

 

Blixenprisen støttes også af:

−      Fonden DBK

−      Gyldendal

−      Modtryk

−      Danske Forlag

−      Gads Forlag

−      Indeks Retail

−      Politikens Forlag

−      Forlaget Alvilda

−      Boghandlerforeningen

−      Lindhardt & Ringhof

−      People’s Press

−      Nørhaven

−      Rosinante & Co

−      Danske Skønlitterære Forfattere

−      Dansk Forfatterforening

 

Priser der uddeles ved Blixenprisen 2017:

 

Blixenprisen for årets skønlitterære udgivelse – The Blixen Literary Award

I samarbejde med Spar Nord Fonden

Blixenprisen for årets faglitterære udgivelse I samarbejde med UBVA

Blixenprisen for årets indsats for ytringsfriheden I samarbejde med Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere

Blixenprisen for årets innovation – Saxos Innovationspris

I samarbejde med Saxo.com

 

Kjeld Elfelts Mindelegat I samarbejde med Dansk Oversætterforbund – en del af Dansk Forfatterforening

Zinklar-prisen

I samarbejde med Dansk Forfatterforening

Blixenprisen for årets lydbog

I samarbejde med Storytel

 

Blixenprisen for årets redaktør

I samarbejde med Copenhagen Literary Agency

 

Dansk Forfatterforenings H. C. Andersen Legat I samarbejde med Dansk Forfatterforening

 

Blixenprisen for årets tegneserie

I samarbejde med Danske Tegneserieskabere og Dansk Tegneserieråd

 

Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse

I samarbejde med Rosinante og Co, Alvilda og Gyldendal

Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling

I samarbejde med Litteratursiden, Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekarforbundet

 

Blixenprisen for årets litterære talent

I samarbejde med Forlaget Gladiator

Isak Dinesen-prisen

I samarbejde med Danske skønlitterære Forfattere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>